БРТК

Бургаска Регионална Туристическа Камара


Хотелиери! - Как да продавате стаите си през Ryanair?


Ryanair предоставя възможност на хотелиери да продават стоите си през Ryanair.

Полагайки услилия да развият всеобхватен дигитален бизнес модел, Ryanair, най-голямата авиокомания в Европа, добави наскоро нови услуги, като освен полети, клиентите вече могат  да запазят хотел и да наемат кола. Имайки предвид големия брой на полетите до България, както и планираните нови такива до Бургас и Варна – всичко това отваря чудесна възможност за хотелите.

Фактът, че компания като Ryanair предприема големи стъпки за навлизане на пазара с хотелски нощувки може да означава много за приходите на един хотел.

Добрата новина е, че няма нужда да правите нищо специално, за да участвате – много е вероятно вашия хотел да е вече в списъка на Ryanair чрез глобалния доставчик на данни за хотелски наличности World2Meet, предлагайки 3-, 4-, и 5-звездни хотели във всички Европейски дестинации на Ryanair.

Повече информация:

https://youtu.be/yp15eSlEss8

http://blog.reputize.com/category/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/?lang=bg

Линк: Как да продавате стаите си през Ryanair?

Стратегии как да ангажирате гостите, за да получите повече отзиви в HolidayCheck:

1.) Помолете госта да напише отзив когато се завърне вкъщи:

Предложете му малък подарък по време на checkout или изпратете персонален е-мейл с покана да остави отзив. Добре е да споменем тук, че HolidayCheck мотивира всеки да напише отзив с €100 или €50 ваучър за намаление от следваща покупка през портала. Отделно от това, потребителя ще получи 200 мили от програмата за лоялност на AirBerlin’s TobBonus, 150 мили от Lufthansa’s Miles & More и 100 мили от Eurowings Boomerang Club.

Изпращането на е-мейл може да бъде автоматизирано с еднократна интеграция с вашия PMS.

2.) Улеснете госта като предложите възможност да напише отзив още докато е на място в хотела.

За това има две възможности – така-наречения „ден на HolidayCheck”; и таблет поставен на място.

Можете да организирате в хотела събитие – „Ден на HolidayCheck”, на който да

поканите гостите да напишат отзив на iPad или компютър. Събитието изисква специална подготовка – трябва задължително да го съгласувате предварително с представителите на HolidayCheck. Имате право да благодарите на гостите, написали отзив, с малък подарък – например коктейл, кошница с плодове, томбола, и др. Предимството на този подход е, че ще можете да съберете много отзиви за кратък период.

Другата възможност, с която може да събирате отзиви по всяко време, докато гостите са в хотела, е да поставите таблети на място.

Писането на отзива става с докосване на екрана на терминала, който е „заключен“ единствено за тази цел и може да бъде оставен ненаблюдаван на публично място в хотела. Като референция, клиентите на Reputize, които използват тази услуга успяват да удвоят броя на отзивите си.

 

За контакти и информация:

Иво Димитров

Ivo Dimitrov

CEO, Reputize Ltd

Tel. +359 888 615896

ivo@reputize.com

Skype: idimitro

www.reputize.com